Pomelo


POKOK POMELO

BUAH POMELO


Pomelo adalah buah sitrus yang dikenali di negara-negara Eropah sejak abad ke-15, tetapi ciri-ciri bergunanya mendapat pengiktirafan khusus hanya pada abad ke-18.

Salah satu ciri yang menakjubkan dari pomelo adalah saiz buahnya, mencapai di tanah air - kawasan tropika Asia - sehingga 10 kg berat badan dan sehingga 30 cm diameter.

Bentuk buah boleh berbentuk bulat atau berbentuk pir, ia mempunyai rasa manis dan masam dan mempunyai aroma halus. Kupas buah mempunyai pelbagai warna bergantung pada variasi - hijau, kuning, merah jambu, oren.

Pada zaman kita, pomelo ditanam di China, Thailand, Indonesia, India, Tahiti, Vietnam, Taiwan, Israel, wilayah selatan Jepun dan Amerika Syarikat. Di negara-negara timur, buah ini melambangkan kesejahteraan dan kemakmuran, ia dibentangkan sebagai hadiah Tahun Baru kepada saudara-mara dan sahabat, dan sebagai persembahan keagamaan di kuil-kuil.

Kandungan Nutrien

Dengan kandungan kalori kecil - dari 25 hingga 39 kcal setiap 100 gram, produk ini mengandungi:

C - dari 30 hingga 53 mg,
A (beta karoten) - kira-kira 30 mg, PP
Vitamin B (B1, In2, In5);
kalium - 235 mg,
kalsium - 27 mg,
fosforus - 25 mg,
besi - 0.5 mg,
natrium - 1 mg;
karbohidrat - dari 6 hingga 9 g,
lemak - 0.02-0.04 g,
protein - 0.6-0.8 g,
selulosa - 1 g;
Selain minyak pati, enzim lipolitik, pektin, limonoid.

Sifat Ubatan
Pomelo mempunyai sifat penyembuhan yang banyak digunakan untuk menyembuhkan badan:

Kandungan antioksidan yang tinggi, vitamin dan minyak penting meningkatkan imuniti dan kerentanan terhadap penyakit virus dan penyakit, dan juga membantu untuk memerangi perubahan yang berkaitan dengan usia dalam tubuh orang tua, mengambil bahagian dalam regenerasi sel-sel yang rosak. Ia sangat berguna untuk memasukkan pomelo dalam diet semasa wabak selesema.

Kandungan kalium yang tinggi dalam janin menguatkan sistem kardiovaskular, menyokong kerja otot jantung. Pektin menghalang pembentukan dan pemendapan kolesterol di dinding saluran darah, yang merupakan punca utama peningkatan tekanan darah dan terlibat dalam pembentukan gumpalan darah.
Gaya hidup yang betul dan penggunaan biasa pomelo boleh menghalang perkembangan serangan jantung dan strok.

Enzim lipolitik yang terkandung di dalam pulpa buah mempromosikan kerosakan aktif lemak dan protein, dan serat mencipta rasa kenyang. Ini membolehkan anda cepat dan mudah menurunkan berat badan, termasuk dalam diet.

Kemasukan secara teratur pomelo dalam diet (kira-kira 150 g setiap hari) membantu meningkatkan metabolisma dan mengurangkan kadar gula dalam darah orang-orang dengan diabetes. Penggunaan pomelo membantu mencegah tumor malignan, kerana limonoid konstituennya mengganggu pendaraban sel-sel kanser. Satu lagi ciri mereka adalah untuk mencegah perkembangan katarak. Apabila ditelan, pomelo dalam saluran pencernaan mewujudkan persekitaran alkali yang meningkatkan proses penghadaman.

Diet khas, komponen terapeutik yang utama adalah pomelo, memudahkan keadaan pesakit dengan asma bronkial. Penggunaan sederhana pomelo sangat berguna untuk wanita hamil. Asid folik yang terkandung di dalamnya meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah dan menyiapkan badan untuk membawa kanak-kanak, vitamin membantu melindungi anda dari kalsium sejuk, sangat diperlukan untuk pembentukan sistem rangka bayi, dan fosforus untuk perkembangan sel-sel otak.

Pomelo membekalkan badan dengan kalsium dan fosforus.
Kalsium mempercepat penyembuhan patah tulang, menjadikan sistem tulang lebih kuat, fosforus meningkatkan proses pemikiran dan mempunyai kesan positif terhadap aktiviti otak.

Vitamin, enzim dan limonoid mempunyai kesan regenerasi dan meremajakan pada sel kulit, yang digunakan secara meluas dalam kosmetologi dan untuk penyediaan topeng dan scrub kosmetik di rumah.

Sifat Jus dan Kulit Pomelo

Harta utama jus pomelo adalah kesan antiseptik, anti-radang. Ia berguna untuk menggunakannya untuk gangguan perut dan usus. Ia juga membantu untuk menyahtoksik hati dan buah pinggang.

Dalam proses keradangan dalam rongga mulut, dengan selesema, disertai dengan sakit tekak dan sakit tekak, karies, sakit gigi, pendarahan gingival, membilas dengan 1: 1 diencerkan dengan air, yang mempunyai kesan melembutkan dan menghambat bakteria patogen, mempunyai kesan yang baik.

Sama seperti pulpa, jus pomelo digunakan secara meluas dalam kosmetologi kerana keupayaannya menghalang patogen, memulihkan keanjalan kulit dan kesegaran, meremajakan sel-selnya, mengawal aktiviti kelenjar sebum.

Manfaat bukan sahaja menghasilkan pulpa dan jus buah eksotik ini, tetapi juga kulit dan daunnya.

Kulit ini mengandungi banyak bioflavonoid yang menyumbang kepada normalisasi tahap estrogen dan menguatkan saluran gastrousus. Jam disediakan daripada itu, dan dalam bentuk kering ditambah kepada teh.

Daun segar tumbuhan digunakan untuk bisul, bisul, terbakar dan radang dingin. Basuh dicuci dengan merebusnya.

Kontra Untuk Penggunaan

Ia tidak diingini untuk menggunakan pomelo untuk orang yang mempunyai reaksi alahan terhadap buah sitrus. Dengan kehadiran ulser gastrik kronik atau ulser duodenal dan keasidan yang tinggi dalam perut, anda perlu mengambil produk ini dalam jumlah yang kecil, dengan peningkatan penyakit ini untuk beberapa waktu lebih baik untuk menghapuskan sepenuhnya dari diet. Sangat berhati-hati, dengan berunding dengan doktor anda, anda harus menggunakan pomelo untuk orang yang mengalami hepatitis, kolitis atau nefritis. Berbahaya kepada kesihatan juga boleh disebabkan oleh penggunaan pomelo yang berlebihan dalam urolithiasis.

Penggunaan Pomelo Dalam Resipi Perubatan

Dalam jumlah maksimum, pomelo mempunyai kesan terapeutik dalam bentuk semula jadi semulajadi tanpa rawatan haba, yang secara ketara mengurangkan jumlah bahan berfaedah yang terkandung dalam buah. Untuk perubahan, ia boleh ditambah kepada salad atau koktel buah.

Untuk pencegahan aterosklerosis, lobules pomelo (100-150 g) dikupas, dipotong dan dicampur dengan satu sendok makan zaitun (minyak bunga matahari).
Untuk membersihkan simpanan kolesterol di dinding saluran darah, anda harus menggunakan campuran ini beberapa kali seminggu.

Jika anda mengalami bronkitis akut, disertai batuk basah, anda boleh membuat jus buah segar, panas hingga 40 ° C dan minum dalam sips kecil untuk membebaskan bronchi dari dahak.
Untuk melegakan rasa sakit di tekak sekiranya terdapat jangkitan pernafasan akut dan tekak yang teruk, elakkan 100 ml jus daripada iris yang dibersihkan, cair dengan air (nisbah 1: 1) dan bilas secara teratur sepanjang hari.
Untuk membersihkan usus daripada toksin dan bahan-bahan berbahaya, makan 0.5 kg pomelo bukan sarapan, makan seterusnya harus dilakukan tidak lebih awal daripada 3-5 jam. Diet dengan pomelo untuk penurunan berat badan Untuk sarapan, makan separuh buah dengan 50 gram keju rendah lemak.

Semasa makan tengah hari, masak sayur-sayuran yang dikukus atau rebus dan ikan rebus.

Pada snek untuk makan separuh kedua buah dan telur rebus.

Untuk makan malam, sediakan sebidang kembang kol dalam bentuk rebus, 1 telur rebus, ½ buah pomelo dan 1 epal. Teh dan kopi boleh diminum tanpa gula, menggantikannya dengan satu sudu madu.

Dengan diet sedemikian, anda boleh merasakan hasil yang signifikan dalam 2 bulan.

Gunakan Dalam Kosmetologi

Untuk kembali ke kulit wajah yang segar dan muda, ia mesti disapu dengan jus dalam bentuk yang tidak dikenali - untuk kulit berminyak dan dicairkan separuh dengan air masak - untuk kering.

Penyediaan topeng berkhasiat yang melembapkan kulit:

Potong sekeping pomelo, campurkan dengan 1 jam dengan sudu madu dan 1 jam dengan sudu jus lemon, terpakai pada kulit selama 10-15 minit. Keluarkan dengan menggunakan teh hijau dingin yang telah dimasak dan gunakan lapisan pelembap nipis. Kadang-kadang di dalam topeng tambahan ditambah kuning telur oat dan telur.

Sekiranya kulit muka berminyak, topeng berikut digunakan:

Kupas dan potong kepingan buahnya, menggabungkan dengan 1 jam sendok kefir. Dalam sedikit jus pomelo merosot cakram kosmetik dan mengelap kulit mereka. Selepas kering, masukkan campuran selama 15 minit, kemudian bilas dengan air sejuk.

Gosok Badan Dari Kulit Kulit:

Pomelo tanah dihancurkan dan separuh daripada lemon bercampur dengan sedikit gula dan minyak zaitun. Tubuh digunakan pada pra-lembap dengan air hangat dengan gerakan menggosok ringan selama 15 minit. Ia tidak boleh digunakan di kawasan dada. Setelah disiram dengan douche, anda boleh mengulangi prosedur tersebut.

Bagaimana Memilih Pomelo

Yang paling berguna ialah buah-buahan yang baik.

Mereka agak lembut, dengan kulit berkilat, licin dan wangi tanpa kerosakan.

Ia tidak boleh berwarna atau warna heterogen. Jika satu sisi pomelo hijau dan yang lain kuning, ia boleh dianggap bahawa ia tidak cukup masak.

Seluruhnya, tanpa kerosakan buah boleh disimpan selama satu bulan pada suhu normal di dalam bilik dan 3-4 bulan di dalam peti sejuk. Selepas buah dikupas, ia boleh disimpan di dalam peti sejuk selama lebih dari 2-3 hari.

Pomelo adalah salah satu buah yang paling indah yang diberikan kepada manusia secara semula jadi. Menggunakan sifat-sifat yang ada di dalamnya adalah satu peluang yang baik untuk menyembuhkan tubuh, memperkuat kekuatan, mendapatkan tunggakan kekuatan, kesejahteraan dan keyakinan.

Comments

Popular posts from this blog

GEL MANDIAN BIDARA DENGAN EKSTRAK POMELO